De PH-444

“Reincarnatie” van de PH-444

De PH-444 is een Zweefvliegtuig van het type Ka8-b uit 1959. Honderden zweefvliegers hebben op dit toestel hun brevetexamen gedaan. Het vliegtuig heeft tussen 1959 en 2015 duizenden starts gemaakt en uren gevlogen.
“Aan al het mooie komt een einde”. Zo ook aan het leven van de PH-444. Een ongelukkige landing op vliegveld Hoogeveen leidde tot dermate schade dat het vliegtuig onherstelbaar bleek. De nog bruikbare onderdelen werden verkocht om gebruikt te worden voor vervanging en onderhoud van zweefvliegtuigen van het zelfde type. Slechts het dunstalen “Geraamte” van de romp bleef over en was al ter verschroting aangeboden.


Dat kan toch niet waar zijn! Ik zag nog wel mogelijkheden tot “Reincarnatie”. Dit troosteloze Geraamte was aanleiding om te trachten het weer volledig, zij het als Kunstwerk, in ere te herstellen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het bleek niet mogelijk om alle onderdelen die verkocht waren weer te begaan. Dan maar op de artistieke wijze. Om toch een KA8-b als “Kunstwerk in Glas in Lood” te realiseren is een ander compleet vliegtuig van het zelfde type in Duitsland aangekocht. Dat is nu de PH-4766 in Glas in Lood.

Meer info artikelen

Flyinart belevende kunst van glas in lood
Film

RTV Oost film

In de rubriek “Op Expeditie” gaat RTV Oost op zoek naar de Overijsselse cultuur en alles wat daar bij hoort. En zo werd het zweefvliegtuig

Lees verder »
Flyinart belevende kunst van glas in lood
Film

Contrabas bespelen

Op 10 oktober 2020 zou Dominic Seldis in Ommen mijn Contrabas in Glas in Lood en public bespelen.Vanwege de Coronamaatregelen kon dat tot mijn spijt

Lees verder »